SDP:s svenskvänlighet.

Tisdagen den 30 november sänds programmet Ajankohtainen Kakkonen på Yle2. Programmet kommer att fokusera på ”det tabubelagda ämnet tvångssvenska”. Bara ämnesrubriken säger en hel del. Yle väljer att rubriksätta programmet med ordet ”tvångssvenska” och redan där leda in debatten på ett märkligt spår. Använder man ett dylikt begrepp är det som upplagt för en ny anstormning mot landets andra nationalspråk. Det som också bör belysas är att Marjatta Vehkaoja, Vasa-politiker och SDP:are deltar i programmet i egenskap av medlem i föreningen Vapaa Kielenvalinta. Sampo Terho från finskhetsförbundet och Mikaela Nylander från SFP är de övriga gästerna. SDP stoltserar med att vara ett parti som bryr sig om svenskan och som inte vill ha språket som en valfråga. Man får för det första fråga sig varför man inte vill och vågar ha språket som en fråga i tider då språkklimatet är sällsynt bistert. För det andra får man fråga sig om det inte vore skäl att sopa rent kring egen dörr, innan man utger sig för att strida för svenskan. Politiker som Arttu Uhlgren och just Vehkaoja representerar den grupp i vår egen region som vill göra Finland enspråkigt finskt. Maria Guzenina-Richardsson tycker att den obligatoriska svenskan är onödig, medan Mia-Petra Kumpula-Natri hävdar att det bara handlar om individers uttalanden, inte om partiets. Om så är fallet är det märkligt att partiet inte tar avstånd från sådana som just Vehkaoja och Uhlgren. Vill man framstå som trovärdig räcker det inte med att tycka en sak och säga en annan. Vad Vehkaoja åstadkommer i tv-programmet den 30:e återstår att se. Att hon skulle följa den påstådda partilinjen är osannolikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s