Det här med att sitta länge.

23 år och 3 dagar. Så länge satt Tage Erlander på posten som svensk statsminister. 23 år och 3 dagar. Utan avbrott. Smaka på den. Urho Kekkonen satt, i alla fall på pappret sett, än längre som president i Finland. Han satt kvar i över 25 år. Både Erlander och Kekkonen representerade något speciellt. De representerade efterkrigstiden. Idag är det exakt 64 år sedan Erlander tillträdde. Erlander var 45 år då han tillträdde, och hade upplevt två världskrig. Freden hade nätt och jämnt slutits efter det andra, och nu skulle Sverige utvecklas. Det gick bevisligen väldigt bra. Kekkonen å sin sida var, i folkets ögon, den som skulle tämja björnen i öst. Han gjorde det, om än på beställning när det behövdes. Både Erlander och Kekkonen representerade trygghet för respektive land då. Idag har Fredrik Reinfeldt just inlett sin andra fyraårsperiod i Sverige. Han sitter fyra år till, om hans regering överlever. Här är läget ovisst inför valet i april nästa år. Mari Kiviniemi kan bli en väldigt kortlivad statsminister. Jyrki Katainen kan bli den förste samlingspartisten på landets högsta post på 20 år. Det vänder snabbt. Man hinner inte alltid sitta så länge innan man tvingas resa sig igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s