Ja till elitklasser, nej till begreppet.

Få politiskt intresserade har missat att det är val i Sverige om en knapp månad. Partierna och blocken tävlar nu om vem eller vilka som kan presentera den bästa och mest tillfredsställande politiken. Under den senaste veckan har det borgerliga blocket och det rödgröna blocket debatterat om vem som har den bästa pensionärspolitiken.

  

Nu lär debatten också nå skolfrågorna. Sveriges utbildningsminister Jan Björklund lade idag fram ett förslag om något som han kallar för elitklasser. Grundidèn är att de med hög studiemotivation och studiebegåvning ska få gå i speciella klasser i högstadiet.

  

Detta är, i mitt tycke, ett steg i rätt riktning. Det som tidigare varit specialisering i enskilda ämnen blir nu specialisering hela vägen. De som varit duktiga i exempelvis gymnastik har fått speciella program och kurser. Nu får de som är teoretiskt begåvade också chansen.

  

I mitt tycke går vi miste om många begåvade elevers studieiver när dessa väl når högstadiet. De delar lektioner med andra, som kanske inte har samma kunskap och samma motivation. Detta drar ner på gruppens och den enskilde elevens motivation och ork. Inför man speciella klasser riskerar man inte att hamna i dylika situationer.

  

Varningsflaggen som bör hissas och som de rödgröna i Sverige säkert redan hissat består i två saker. Dels resurserna, dels de svagare. Resursfördelningen ska, enligt Björklunds förslag ändras. Det ska alltså inte skjutas till några medel för dessa typer av klasser. Tanken kan låta god, men också en aning svår att genomföra. De svaga eleverna löper också en viss risk att hamna  i skymundan, ifall resurser och timmar ska fördelas om.

  

Personligen tycker jag dock att man även tar de svagare i beaktande, i ett förslag som detta.  I och med att de med hög motivation och begåvning tas åt sidan så riktas det mer ljus och fokus på de svagare i den kvarvarande klassen. Detta kan hjälpa svagare elever att ta för sig och samtidigt kan det ge dessa mer hjälp, om läraren har färre att fokusera på.

  

Sedan låter begreppet elitklass inte helt rätt i mina öron. Det får lätt fel klang om ordet elit används. Det är givetvis mest kosmetika, i ett förslag jag gärna ser får fotfäste.

2 tankar på “Ja till elitklasser, nej till begreppet.

  1. Här i Finland har vi ett flertal årtionden satsat så gott som alla resurser på de svagpresterande eleverna. Bra för dem naturligtvis, men alla andra då?De duktiga får sitta och långledas för att passa in i den "lagomfåra" som alla ska pressas igenom. Vissa med både kryckor och protes som hjälp.Bra att det börjar röras om i grytan.

    • Jepp, det är ju omöjligt att föra statistik på, men det vore väldigt intressant att veta hur många begåvade elever som helt tappat motivationen och studielusten i högstadiet, bara för att de inte får ut allt av va de verkligen kan. Det har satsats på speciella gymnastikgrupper förr, nu ska man nog kunna satsa på teoretiska grupper också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s