England var bäst, trots allt.

Den 19:e VM-turneringen i fotboll är slut. Den tog slut i och med en final som i mitt tycke inte kommer att gå till historien som speciellt minnesvärd. Den kommer däremot att gå till historien som den mest varningsfyllda. Varken Spanien eller Holland bjöd på stor fotboll, delvis beroende på kunnandet, delvis beroende på att man gjorde det väldigt svårt för varandra.

  

Ingen kan påstå att Holland spelat den bästa fotbollen i VM. Ingen kan heller, i mitt tycke, hävda att Spanien spelat den bästa fotbollen i VM. Spanien vann alla sina slutspelsmatcher, efter gruppspelet, med 1-0. Spanien var mest effektivt i VM. Holland kunde, om Arjen Robben hållit nerverna i styr, kunnat titulera sig världsmästare igår. Nu gick det inte så.

  

Andres Iniesta visade kylan som Robben saknade och sköt hem guldet till Madrid när jag funderade ut potentiella straffskyttar.

  

Spaniens guld är på intet sätt något orättvist guld. Fotbollsresultat är inte orättvisa, så enkelt är det. Spanien hade det på förhand sett starkaste laget och levde upp till de högt ställda förväntningarna.

  

Den som kanske levde upp till förväntningarna allra bäst under finalen hette varken Iniesta, Villa, van Persie eller Robben. Han heter Howard Webb och han hade, tillsammans med sitt team, världens finaste domaruppdrag, men kanske också det mest otacksamma.

  

Holländarna skulle mycket riktigt ha haft en hörna i slutskedet, innan Spaniens 1-0-mål. Man skulle kanske ha haft en frispark på Elia före omställningen som gav Iniesta chansen. Sett över hela matchen så gör dock Webb en fantastisk insats. Holland ska vara nöjda med att det bara blev ett rött kort, och att detta kom efter två varningar på Heitinga.

  

Holland kunde ha haft både De Jong och van Bommel utvisade om Webb hade sett situationerna till fullo. Stämplingen som Xabi Alonso råkade ut för finns det inget försvar för. Det finns heller inget försvar för att Holland drog på sig  nio varningar under matchens gång.

  

Webb visade totalt 14 gula kort, och ett rött i och med Heitingas dubbelvarning. Det är tio kort för mycket i en final, och över huvudtaget. Webb hade inget annat val och höll sin linje matchen igenom. Han visade att han var bästa när det gällde och att FIFA gjorde rätt val. Han gjorde den bästa insatsen på planen, Spanien vann VM-guldet.

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s