Dagens citat.

USA är ju den mäktigaste supermakten, kanske den enda kvarvarande.”

  

Detta sagt av det svenska Vänsterpartiets ledare Lars Ohly under en tv-intervju idag på morgonen. Inget märkvärdigt i sig, om man läser det snabbt. För dem som följer med världspolitiken, dess historia och begrepp så är uttalandet kanske lite mer lustigt. Ohly benämner USA som supermakt, vilket han gör helt rätt i.

  

Det som dock tar skruv i citatet är att han dels kallar USA för den mäktigaste supermakten, dels för den kanske enda kvarvarande. USA är mycket riktigt en mäktig supermakt, det är nog alla överrens om. Dock så är det kanske inte så svårt att vara mäktig om man är ensam på toppen. Sedan Sovjetunionens fall har man, rent teoretiskt, ansett att USA är världens enda supermakt.

  

Med andra ord borde man också kunna stryka kvarvarande i Ohlys citat.

  

Ohly benämnde USA som supermakt i samband med att han förklarade sitt partis syn på kärnvapen. Kommer den röd-gröna alliansen till makten i Sverige ska det jobbas med nedrustning världen över, enligt den gode Ohly.

  

USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Nordkorea, Kina, Indien och Pakistan räknas i dagsläget till gruppen kärnvapenmakter. Israel räknas också in i sammanhanget, men har aldrig erkänt något innehav. Lägger man till Iran som lär arbeta med ett kärnvapenprogram så är man uppe i tio nationer med kärnvapen.

  

Lars Ohly verkar missa att det är Nato som upprätthåller USA:s och Storbritanniens arsenal av kärnvapen och att man därigenom också kan räkna in Nato-medlemmarna som potentiella kärnvapenanvändare via medlemsskapet i pakten. Ohly borde kanske satsa på de mjukare värdena och välfärden framom kärnvapenbekämpningen om han tar makten i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s