Dags för krafttag!

Som fotbollsdomare är jag ingen vän av målkameror, även om jag vet att många domare mer än gärna skulle ha dessa i bruk på liganivå och internationellt. I det fallet vill jag ha straffområdesdomare, med befogenhet att dels döma mål och dels hjälpa huvuddomaren vid handsituationer.

  

Det jag vill ta krafttag mot är filmandet, skådespeleriet som utspelar sig på fotbollsplanerna och som inte verkar avta det minsta. Domare har oerhört svårt att se vad som inte är filmning och vad som verkligen är det. Det såg vi i matchen Brasilien – Elfenbenskusten, där Kaka helt felaktigt visades ut då Keita filmade.

  

Det är så det går, oftast. Den som verkar vara syndare åker på ett gult kort, och i vissa fall ett rött. Fuskaren, han som ställt till det och vunnit egen fördel av det hela, går ostraffad. Han stiger upp, borstar av sig och spelar vidare, som om inget skulle ha hänt.

  

FIFA och de nationella tävlingsutskotten kan idag inkräkta på en domares beslutsområde genom att mildra avstängningar. Det vill säga att man kan fria den spelare som fått syna det röda kortet i till exempel en situation där motståndaren filmar. Man kan också, i efterhand, stänga av en spelare för vårdslöst spel, där domaren missat situationen, eller missbedömt den samma.

  

När man kan döma en spelare för vårdslöst spel, och mildra en spelares straff så måste man också, i mitt tycke, kunna döma en spelare för osportsligt uppträdande. Med det menar jag att filma. Att vinna fördel iform av frisparkar eller straffar, eller utvisade motståndare, för den delen.

  

Pajasarna som filmar är en fara för sporten  och skadar fotbollen. Det förstör spelet, både för åskådare och motståndare. Matcher som skulle vara jämna klan plötsligt svänga över till fördel för det ena laget på grund av en filmning. I helt uppenbara fall borde man kunna gå in och stänga av dessa spelare. Det om något kan råda bot på en del av skådespeleriet och spelförstörandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s