En liten påminnelse om Väinö.

I dessa rojalistiska bröllopstider så är det skäl att komma ihåg att vi i Finland också kunde ha haft monariki, om det gått vägen under år 1918. Finland hade blivit självständigt året innan och skulle nu välja styre.

  

Valet, i oktober 1918, föll på monarkistiskt styre och Fredrik Karl av Hessen var den som skulle bestiga tronen i monarkin Finland. Beslutet togs med stöd i den gustavianska regeringsformen från 1772. Lantgreven Fredrik Karl skulle anta namnet Väinö I vid tillträdet.

  

Fredrik Karl kom dock aldrig till Finland. Tysklands nederlag i det första världskriget gjorde att västvärlden ansåg Fredrik Karl var olämplig som regent i Finland. Man meddelade att man inte skulle erkänna den blivande finländske kungen. Samtidigt sågs valet som kontroversiellt i det splittrade Finland.

  

Socialdemokraterna, som stridit på de rödas sida i inbördeskriget, uteslöts från lantdagen och var därför inte närvarande under valet. Dessutom menade kritiker att regeringsformen från 1772 inte längre var giltig, då man år från år 1809 tillhört Ryssland.

  

Fredrik Karl avsade sig tronen och Finland valde en viss Gustaf Mannerheim till riksföreståndare. Någon finsk kung hann aldrig tillträda, vilket idag får ses som ett lyckat beslut. Det var i mångt och mycket via den starka presidentmakten som Finland formades efter självständigheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s