Socialt kapital.

Robert Putnam, en av de mer kända amerikanska statsvetarna, är mest känd för sin teori om det sociala kapitalet. Enligt honom har folk en tendens att vara mer politiskt aktiva och mer nöjda med tilvaron som sådan om de deltar i till exempel körsång, i någon lagidrott eller något annat i grupp.
Idag skulle nog Putnam anse att vi har alstrat en hel del socialt kapital på Carpella. Det tåls att säga många gånger, men jag är lyckligt lottad som fått växa upp i en sådan by som Karperö, vid en sådan strand som Karperöfjärdens och i en sådan ungdomsförening som Karperö UF.
Carpella och föreningen som sådan har gett mig mycket och ligger till stor del till grund för den jag är idag. Carpella för mig betyder talkoanda, sammanhållning, mycket skratt och gemenskap. Ingen kan säga att talkoandan är död i en by som min.
Nu, efter avslutad insats, är byxorna smutsiga, luktar fingrarna rödvin och Baileys, är ordnigsmannajackan skrynklig och ögonen trötta. Det gör inte så mycket. Det gör heller inte så mycket att det är åtta timmar tills nästa arbetsdag börjar. Man mår bara så bra av att få ha roligt på talko!

2 tankar på “Socialt kapital.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s