Tack Vasabladet!

Vasabladet, och dagens ledarskribent Peter Ehrström är inne på helt rätt spår då det gäller inträdesproven till landets högskolor. Regeringen vill snabba på studietiden, och förkorta examenstiden. Helt fel enligt Ehrström och helt fel enligt mig också. Statsvetenskapliga institutionen, där jag studerar, kommer inte att ha något inträdesprov i vår, och får regeringen igenom sitt förslag så försvinner de för gott.

Att ta bort inträdesproven är enligt regeringen ett sätt att snabba på utbildningen, och snabbare få ut examinerade i arbetslivet. Vad man inte verkar ta tillräcklig hänsyn till är vilja och kompetens.

Inget säger väl att man blir en bra jurist om man skriver vitsordet L i ett visst ämne i studentskrivningarna? Inget säger heller att man blir en bra historiker om man skriver samma vitsord i historia. Inom statsvetenskapliga institutionen har motiveringarna varit att man bland annat skulle öka utbildningens status. Vad som menas med det vet jag inte riktigt heller.

De utbildningar som kan sägas ha status bland många studerande är just juridik- och ekonomistudier. Dessa har inträdesprov i nuläget och dessa har enligt mig en viss status redan nu.

Går regeringens förslag igenom kommer man att gå miste om många goda studerande. Man är inte per automatik en sämre jurist i framtiden om man skrivit dåligt i studentexamen. Man kan, precis som jag och flera andra diskuterade idag, få sota resten av livet för att man gjort en dålig studentexamen.

Risken är också att vi inte får motiverade studerande till högskolorna i den utsträckning vi har haft. Det är ack så mycket lättare att kryssa i en ruta på nätet istället för att masa sig till Vasa på inträdesförhör. Orkar man masa sig dit så visar man motivation och intresse, och tro på att man har den kunskap som krävs.

Nu riskerar vi att få studerande som kryssat i en utbildning på måfå, för att man råkar ha bra vitsord i ämnen som ger poäng i antagningen. Studentvitsordet ska väga in, men det ska absolut inte avgöra allt.

2 tankar på “Tack Vasabladet!

  1. Det är nog ingen som”råkar” ha bra vitsord i studentexamen, utan det ligger arbete och ambition bakom. Tycker det är helt rätt att slopa inträdesproven och låta den litteraturen ingå i kursen i stället och ge studiepoäng. Då får de nyblivna studenterna möjlighet att ta ett feriejobb i stället och tjäna lite inför studierna – de som lyckas få ett jobb i dessa tider vill säga.

    • Nej, det kanske var fel ordval. Men jag tycker personligen att man uppnår en status och en attraktionskraft på universiteten om man håller inträdesförhör. Till exempel ser jag det som viktigt i fråga om lärarutbildningar. Där är det ju av vikt att hitta rätt personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s