Österbottens tänkbara kandidater

För att spinna vidare på temat som VBL drog igång idag så kommer här lite teorier kring riksdagsvalet 2011. Vasabladet, tidningen som numera trycks i Björneborg och viks tvärtemot rådande normer, har frågat ut de sittande ledamöterna i första hand.

Håkan Nordman är den som tvekar mest enligt tidningen. I det fallet så har vi kanske det mest tveksamma invalet också. SFP i Österbotten har fyra mandat och siktar på ett femte. Nordman hade tredje mest röster av SFP:arna senast och kan tänkas satsa vidare på enbart lokalpolitiken. Har mycket att ge för Vasaregionen.

Ulla-Maj Wideroos var partiets röstmagnet 2007 och blev nyligen omvald som ordförande för svenska riksdagsgruppen. Är i mitt tycke given inom rikspolitiken även efter 2011. Breda kunskaper och många erfarenheter, före detta minister som hon är.

Mats Nylund var tvåa efter Wideroos senast med 7084 röster. Är den som får böndernas förtroende efter att Nils-Anders Granvik stigit åt sidan. Kommer med all sannolikhet att plocka tillräckligt med röster för ett återval.

Sist ut av de sittande är Anna-Maja Henriksson, som var sist in av SFP:s nuvarande ledamöter. Har mycket att vinna på sin kamp för Karleby-orienteringen och har med all säkerhet ett tillräckligt starkt stöd norröver för att behålla riksdagsplatsen.

Vem som ska ta det femte mandatet är förstås det svåraste att sia om. Först krävs det ju att de sittande ställer upp. Förutsätter vi att alla fyra ställer upp kommer det sista mandatet att knipas av någon ny, förutsatt att SFP alls får något sådant. Ingen ”ny” har chansen att manövrera ut någon av de fyra ovanstående, gissar jag.

Lars Gästgivars och Wivan Nygård-Fagerudd är bägge tänkbara kandidater. Båda var med förra gången, och den sistnämnda var 117 personröster från ett inval. Av det lite yngre gardet finns det namn som Mikko Ollikainen och Anna Bertills att spekulera bland. Klart är att kampen kommer att bli mycket hård i Österbotten. Ställer Steven Frostdahl upp för SDP så blir det än hårdare.

Vi går en spännande vår  till mötes, många namn ska vaskas fram än. Man vet aldrig vem eller vilka som kan dyka upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s