Bekymmerslösheten.

När jag här om dagen sprang förbi ett dagis under min sedvanliga joggingrunda slog det mig. Det slog mig hur otroligt bekymmerslös man är som liten. På dagisgården höll två små pojkar på att tillsammans knuffa en sparkstötting uppför en backe. Tillsammans kämpade de på för allt vad de var värda, och när de väl var uppe satte sig den ene på sparken, medan den andre ställde sig på medarna. De var kring fyra-fem år och hade gjort något av dagens gärning. På något sätt längtar man tillbaka till den där tiden. Inte för att jag vill återgå till att besöka någon dagmamma, eller dagis för den delen. Snarare därför att man som sparkåkande femåring är väldigt bekymmerslös. Dagarna är rätt inrutade, kvällarna korta, och lördagarna godisdagar. Julen är det absolut bästa som finns på året. Frågan är om man får den där legoborgen man önskat sig, den där radiostyrda bilen eller det där spelet man så gärna ville ha. När tomten väl pallrat sig iväg är julen över, tycker man. Istället väntar ett jullov, med en hel massa lekande och stojande. Man hoppades innerligt att snön skulle ligga kvar till trettondagen, och att det inte skulle bli något töväder. Hölls snön kvar kunde man åka Stiga nedför backarna och slå tennisbollar med rinkbandyklubban på gården tills det blev på tok för mörkt. De där dagarna saknar åtminstone jag ibland. Nu är det ingalunda så att jag har hopar av bekymmer över mig, men samtidigt blir man också en större tänkare, ju äldre man blir. Det jag har lovat mig själv är att jag ska damma av snowracern och pröva den under julledigheten. Den där sentimentala känslan får mer än gärna infinna sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s