71 ärans år.

Idag har det gått 71 år sedan Sovjetunionen gick över gränsen på Karelska näset. Det har gått 71 år sedan bombplanen började släppa sina laster över Helsingfors, och det har gått 71 år sedan republikens män och kvinnor inledde kampen mot det som på förhand sågs som övermakten. Skotten i Mainila gav, enligt motståndarsidan, Sovjet rätt att gå till anfall mot Finland. Kriget skulle pågå i två veckor enligt Stalins kalkyler. Finland höll Sovjet stången fram till den 12 mars 1940, då fredsavtalet skrevs under. Det var bara början på kampen. Dagar som den här är det viktigt att komma ihåg de som fortsättningsvis är med oss, och de som inte längre är med. Samtidigt ska man minnas de unga män som gav sig ut till fronten, och aldrig återvände hem. Det är dem, och veteranerna vi har att tacka för att vi gör det vi gör idag.

2 tankar på “71 ärans år.

  1. "O Finland, se, din morgonljusning randas,och natten skingras, hotfullt mörk och lång.Hör lärkans röst med rymdens susning blandas,snart rymden fylles av jubelsång.Se natten flyr och fritt du åter andas.Din morgon ljusnar, o fosterland."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s