Den viktiga gäspningen.

Vi skriver in 11 augusti som datum när vi slår upp dagens sida i årsboken. Det är grått och mulet ute och temperaturen orkar inte över de där 20 graderna med samma lätthet som i juli. Den 11 augusti är också dagen då ett finskt landslag i fotboll ska svetsas samman. Det ska göras på en gräsmatta i Ņbo, mot Belgien.

  

Egentligen är det ingen större vits att spela landskamp i mitten på augusti. Egentligen är det den mest korkade tiden på året att trilla boll på. Seriestarterna står för dörren ute i Europa, medan serierna i Sverige och Finland går in i viktiga slutskeden  med början nu. Egentligen borde spelarna ha ledigt.

  

Det finns dock en viktig parentes i sammanhanget. Parentesen är inte så liten, den stavas EM-kval. Finland spelar fyra matcher i kvalet till EM i Polen/Ukraina 2012 under hösten. Första motståndare är Moldavien. En svår bortamatch i ett mörkt och bistert Chisinau den 3 september.

  

Sedan väntar Holland, världens näst bästa landslag, om man ska tro resultatet i VM. Det om något är troligen den allra svåraste bortamatchen för ett landslag i kvalsammanhang. Holland är ruskigt bra då det gäller kval till stora turneringar.

  

För att drömmen inte ska vara krossad redan innan hemmamatchen mot Ungern i oktober så krävs det nog seger i Moldavien, och, om vi drömmer lite, en poäng i Rotterdam. Stuart Baxter har ett antal träningar och kvällens match på sig att klura ut vilken startelva han ska använda sig av.

  

Lagkaptenen Sami Hyypiä fattas, men annars har Baxter de flesta spelarna samlade. Frågetecken ett hittas i målet, där Otto Fredriksson väntas stå. Frågetecken två hittas  i mittförsvaret, bredvid Hyypiä. Frågetecken tre är vem som ska göra målen. Jonatan Johansson har mest gjort mål från elva meter i Tipsligan i år, medan Mikael Forssell inte är vad han en gång varit.

  

Många frågetecken att räta ut, alltså. Vi som inte är på plats i Ņbo får förlita oss på text-tv:n eller någon radiokanal. Matchen sänds icke i tv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s