Den finlandssvenska presidentkandidaten.

Spekulationerna om vem som ska bli respektive partis kandidat i presidentvalet 2012 är i full gång. SDP drar landet runt för att pejla läget, som det heter. Centern hoppas att Olli Rehn vänder hemåt, Samlingspartiet inväntar besked från Sauli Niinistö, Vänstern väger fördelarna mot nackdelarna, De gröna har en potentiell kandidat i Pekka Haavisto medan Sannfinländarna garanterat för fram Timo Soini.

  

Kvar är då SFP. Diskussionerna har tagit fart sedan partiordförande Wallin i en kolumn uttryckte att partiet ska ha en egen kandidat i valet om drygt ett och ett halvt år. Sedan dess har namn som Eva Biaudet, Carl Haglund, Pär Stenbäck och Christoffer Taxell kommit fram.

  

Behöver SFP då verkligen en egen kandidat? Frågar någon mig så är jag ytterst tveksam. Orsakerna är egentligen flera. För det första är det rent praktiskt en kamp mot väderkvarnar. SFP har i praktiken ingen chans att ta hem presidentposten. För det andra så smakar det mera än det kostar. Ett presidentval är ingen billig apparat att köra igång.

  

För det tredje är presidentvalet ett personval och då är det väldigt svårt att marknadsföra sig som ett parti för alla. En presidentkandidat delar väljarnas åsikter. Valet har, alltsedan Kekkonens tid, handlat om personen framom partiet. SFP skulle få oerhört svårt att hitta en kandidat som tilltalar den egna väljarkåren på ett tillfredsställande sätt.

  

Jag kan förstå att ett missnöjesparti som Sannfinländarna för fram sin ledare som presidentkandidat. Missnöjespartiers chanser till publicitet står att finna i en karismatisk ledare och radikala åsikter. Där är Timo Soini som klippt och skuren.

  

Vad skulle SFP då vinna på ett val? Möjligen publicitet i vissa frågor och viss uppmärksamhet, under en viss tid. Henrik Lax och hans 48 639 röster från år 2006 visar i mitt tycke att SFP-väljarna inte ser det som nödvändigt med en egen kandidat. De 1,61 procent som SFP fick då har inte påverkat partiets opinionssiffror varken uppåt eller nedåt efter 2006.

  

Jag har svårt att tro att en kandidat i valet 2012 skulle rubba SFP:s siffror till kommande val. Istället vore det kanske skäl att lägga krutet på riksdags- och kommunalval.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s