Dags för krafttag 2!

Inget säger att England hade nått kvartsfinal i VM om Frank Lampards 2-2-mål hade godkänts. Inget säger att England hade spelat upp sig och gjort fler mål efter det. Mauricio Espinosa, linjedomaren som inte såg det alla andra såg, gjorde   dock tillsammans med huvuddomaren Jorge Larrionda det största misstaget hittills i detta VM.
Ingen av de bägge blåklädda herremännen såg att Lampards avslut passerade mållinjen med åtminstone tre eller fyra decimeter, kanske en hel halvmeter. Det måste man se, det måste man kunna uppfatta, åtminstone som linjedomare. Espinosa tog löpningen mot kortlinjen påtok för sent, men borde trots det ha sett att bollen var över linjen. Det finns ingen ursäkt i världen.
Espinosa ska i första hand hålla ögonen på offsidelinjen, men i fallet Lampard ska han ta en löpning ner mot kortlinjen. Han ska göra det direkt, och inte så sent som han till slut gör det. Jag brukar inte såga domare, men i fallet idag kan man inte göra annat.
Espinosa och Larrionda får inte döma mer i detta VM. Det vågar man säga redan nu. Det som dock är helt klart är att FIFA nu är skyldigt att vidta de åtgärder som UEFA redan vidtagit. Man måste ta tag i de oklara situationerna där det är diskutabelt om bollen är över eller inte.
Det kommer inte att funka med målkameror i en idrott där klockan rullar, däremot skulle en straffområdesdomare ögonblickligen ha sett vad som hände idag. Det är också det som jag tror är melodin. Hade FIFA vågat införa det hade England fått minst två mål godkända idag. Vi hade säkert sätt en helt annan typ av match. Vi hade kanske sett ett mer pressat Tyskland.
Nu fick vi se ett England som gick på knäna defensivt mot ett Tyskland med ungdomlig entusiasm och spelglädje. Jogi Löws mannar kan gå långt. Man kan kanske rikta ett tack till Uruguay och dess domarteam om man går hela vägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s