Det här med Grekland.

Efter att ha lämnat bort politiken från ett antal inlägg så ger jag mig nu i kast med lite sådant, onsdagskvällen till ära. Ingen har väl kunnat undgå de ekonomiska problemen som håller på att stjälpa Grekland över ända. EU ska nu gå in med miljarder och åter miljarder för att ”rädda” landet. Finlands andel blir 1,5 miljarder euro, om riksdagen godkänner lånet.
Sanningen är dock kanske den som Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini uttryckte här om dagen. Det kan gott bli så att Grekland inte kan betala tillbaka de gigantiska lån som man nu måste ta. Istället kommer EU och dess medlemsländer i värsta fall bli tvungna att efterskänka pengarna. 1,5 miljarder, smaka på det.
Grekland, som idag skakats av protester och kravaller, är ett land som bland annat betalat ut 14 månadslöner i året, som tillåter pensionering vid 55 och som delar ut pengar åt löntagarna för de mest konstiga saker. Därtill har man i det närmaste obefintliga skatter på alkohol, tobak och bensin. Detta till trots är man en del av eurozonen, då EU sett landet som en säker del av zonen. Med facit på hand tog man ett kanske dumdristigt beslut.
För att behålla stabiliteten i zonen tvingas de övriga länderna nu hjälpa till. Euron har varit stark genom krisen, men har nu dalat, på grund av Greklands problem. Det visar att eurozonen inte är den stabila zon man kanske önskat.
Grekland, ett land som många EU-medborgare besöker under året, har varit nära en konkurs och trots de enorma hjälpsummorna kan det hända att det inte räcker. Vad gör EU då? Vilken trovärdighet har EU och euron kvar då? Det man också får fråga sig är vad finländska politiker står i för kurs om vi slantar upp med 1,5 miljarder då motsvarande summa gott skulle behövas här hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s