Vi ska till EM..

I Warszawa, Polen, klockan 13.00 bestämdes ödet för dryga två år framåt för det finska fotbollslandslaget. Stuart Baxters huvudnummer som finsk förbundskapten fick ett namn, svetten rann och när röken väl lagt sig så kunde vi konstatera att vi kunde ha fått en lättare kvalgrupp till fotbolls-EM 2012, men att vi också kunde ha fått en mycket svårare.

Holland, Sverige, Ungern, Moldavien och San Marino är Finlands fem hinder på vägen mot Polen och Ukraina. Hinder som är nog så snåriga och svåra att ta sig igenom, men långt ifrån omöjliga. Så här resonerar jag:

Holland är ingeting att göra åt. Holland är Europas kvalstarkaste lag. Holland har rutin, kunnande och bredd i truppen. De orangetröjade har mött Finland förr i kval till stora turneringar, då gick det så där för finsk del. Förlust med 3-1 borta och 4-0 hemma. Den sistnämnda matchen blev droppen för Antti Muurinen på posten som finsk förbundskapten. Tips: Finland tar, med god tur, en poäng på två matcher.

Sverige är inne i en genrationsväxling som heter duga. Erik Hamrén har tagit över ett landslag utan bland andra Henrik Larsson och tills vidare även Zlatan Ibrahimovic. Den senare har inte rosat marknaden i landslaget, men behövs om Sverige ska lyckas med det nya spelsystemet 4-2-3-1, där Zlatan är tänkt som spjutspets. Finland har mött Sverige tre gånger under 2000-talet och har en seger. Sverige är nyckelmatchen för fortsatt kvalspel. Tips: Finland har god chans hemma, men får tufft borta. Tre poäng.

På tal om nyckelmatcher så får man säga att Ungern också utgör en sådan. Ungern är inget lätt lag att möta, det har Sverige fått erfara. Två 2-1-segrar i senaste VM-kvalet vittnar om detta. Laget är svårslaget hemma på Ferenc Puskas-stadion och kan bli en stor nagel i ögat på Finland. Tips: Sex poäng är ett måste om Finland alls ska blanda sig i kampen om EM-biljetterna. Det blir sex poäng, men de sitter väldigt, väldigt hårt åt.

Moldavien slutade sist i sin kvalgrupp till VM 2010, utan segrar. Tre oavgjorda blev och sju förluster. Poängen kom mot Grekland och Luxemburg (två oavgjorda). Är Moldavien en munsbit? Både ja och nej. Rent lag- och spelmässigt är dom det, men sett till de problem som Finland haft med lag som Liechtenstein och Azerbadzjan så ropar jag inte hej här heller, i alla fall inte förrän poängen är i hamn. Tips: Sex poäng, med darr på ribban i Chisinau.

Om man nämner sist i gruppen så bör man också nämna San Marino. Finland fick, om man ska se något från den extremt positiva sidan, Europas sämsta fotbollslandslag i sin kvalgrupp. Man har tagit två poäng under de kval man spelat hittills, den senaste kom mot Lettland 2001. Ropar man hej här då? Nej, inte nu heller. Sett till att Sverige brukar har problem med att få hål på just San Marino så lär nog vi finländare sitta med hjärtat i halsgropen vi också. Tips: Sex poäng.

Vad är då summan av denna kardemumma? Hjärtat säger att Holland vinner gruppen och att Finland blir tvåa. Hjärnan säger en ny tredjeplats. Hur som haver så lär vi få ett fantastiskt intressant EM-kval. Lita på att man är på plats (förhoppningsvis) på alla matcher. Traditionen bjuder ju att man ska se blåbärsnationerna på Stadion. Dessutom har jag sett Finland förlora mot både Sverige (3-1 i Tammerfors 2003, Litmanen gjorde mål på straff) och Holland (0-4-förusten). Det är dags att vända trenden nu. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s